Onze laatste artikelen:
3 redenen waarom je zeker de wijk Oost moet verkennen tijdens je citytrip naar Amsterdam!

Amsterdam heeft de laatste jaren veel pleinen en parken gerenoveerd en aange­past. De stad is een cyc­lus ingegaan van ‘anti-zwerverbeleid’ en in de wijk Oost is vooral gentrificatie een hot topic. De Nederlandse hoofdstad buigt zich over heel wat vraagstukken. Moet ze haar horeca meer terrassen geven? Of moet ze juist inzetten op gratis zitplaatsen? Tijdens onze trip naar Amsterdam verkenden we met NOHA Oost en we stonden versteld van de vele mooie pleinen die deze wijk te bieden heeft.

De Indische buurt

In de Indische buurt worden naar schatting 100 talen gesproken. Van alle Amsterdamse stadswijken wordt hier het grootste aantal sociale huurwoningen omgezet naar koopwoningen. De upgrading is ook zichtbaar in de recente opening van een hippe jeugdherberg, een promenade met cafés en terrassen, een conferentiecentrum en een mediterrane winkelboulevard. Bijzonder is vooral de manier waarop de herinrichting van het Makassarplein heeft bijgedragen aan de leefbaarheid van de buurt.

Het verscholen plein wordt omringd door woningen. Een groot deel was een anonieme stenen vlakte. De sfeer fluctueerde: overdag kinderen en moeders, ’s avonds hangjongeren.

Makassarplein Amsterdam_2Nu zorgen fruitbomen voor schaduw rond de picknicktafels. Sportvelden en een speelplaats geven het plein letterlijk en figuurlijk nieuwe energie. Met als resultaat dat het Makassarplein nu een zeer gewaardeerde ontmoetingsplek is. Het Buurthuis Archipel speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een buurthuis nieuwe stijl, gerund door buurtbewoners die zich richten op actuele problemen zoals jeugdwerkloosheid.

Oostpoort, het nieuwe hart van Amsterdam Oost

Oostpoort is het nieuwe hart van Amsterdam Oost. Het ligt tussen het Oosterpark en het Watergraafsmeer, aan de drukke Linnaeusstraat. Je kunt er wonen, winkelen en ondernemen. Maar ook is er volop gelegenheid om te genieten van horeca, cultuur en sport. In Oostpoort zijn maar liefst 70 verschillende woningtypen ontwikkeld, van koop-en sociale huurappartementen tot woningen voor begeleid wonen.

Het Volkshotel

Tijdens je bezoek aan Amsterdam moet je gewoon even naar het Volkshotel. Het hotel in de industriële Wibautstraat heeft een cafe, cocktail bar, restaurant en club op de 7e verdieping! Dus genoeg reden om naar het Volkshotel af te zakken, voor koffie of afternoon drankjes. Of om een avondje te clubben!

Creativiteit alom in het Volkshotel! Waar vroeger redacties werkten aan de krant is nu een creatieve broedplaats.

Lees ook deel 1, deel 2, deel 4 en deel 5 van onze reeks “We are Amsterdam”.

Tags: , , , , , ,