Onze laatste artikelen:
We are Amsterdam, deel 2: Placemaking

Midden februari gingen we met het Vanhaerents team op inspiratietrip naar Amsterdam. Met het Hembrugterrein en NDSM-werf konden we de eerste dag reeds proeven van het placemaking aanbod, maar A’dam heeft nog veel meer te bieden.

Op dag twee werd de groep opgesplitst voor een fietstocht met 4 verschillende thema’s.
Zo werden wij door Kai Van Hasselt van NOHA langs de placemaking hotspots van Amsterdam geleid. Via Westerdok, Oosterdok en het centraal station fietsten we via IJDock naar het wijncafé Worst voor een heerlijke lunch, mét worst uiteraard.

Hierna werd de tocht verder ingezet richting eerste grootschalige gebiedsherontwikkeling, de Westergasfabriek.

Westergasfabriek

Deze oorspronkelijk zwaar vervuilde industriële site is getransformeerd naar een bruisend cultureel park. Het is een plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten, werken en ontspannen. In het prachtig aangelegde stadspark (naar ontwerp van Kathryn Gustafson) vinden grote en kleine evenementen plaats en zijn er diverse horeca-, film- theater- en expositiegelegenheden. Hier troffen we tijdens ons bezoek ook één van de drie grote “I amsterdam” opstellingen aan. Wat ooit als een marketing slogan startte in 2004 is intussen een bijna iconische bezienswaardigheid geworden en ook wij konden de verleiding van het populaire toeristenkiekje niet weerstaan.

De Hallen

foodhallenEen ander levendige “placemaking” hotspot bevindt zich in de Hallen, een vroegere tramremise die nu onderdak biedt aan een brede waaier van ondernemers. Met de Foodhallen vinden de “foodies” er een ruim aanbod aan street food en drankjes. Wil je het iets uitgebreider, dan kan je ook terecht in de hippe Kanarie Club met een (droge) pool bar. Een knipoog naar het zwembad met regenwater dat krakers hier ooit ingericht hadden.
Verder kan je ook een cinema, hotel, bibliotheek, kinderdagverblijf en een reeks ambachtelijke shops in de hallen terug vinden. Zo is er bijvoorbeeld ook de Maker Store waar ambachtelijke en technologische makers naast elkaar hun goederen verkopen of maken. makerstoreZou het kunnen dat de Amsterdammers een goede voeling hebben met de laatste trends?

De dag afronden deden we in het anti-voedselverspillings restaurant Instock, waar we met alle collega’s konden bijpraten over de andere fietstours en hotspots. Maar daarover meer de volgende keer…

Lees ook deel 1, deel 3, deel 4 en deel 5 van onze reeks “We are Amsterdam”.

Tags: , , , , , ,