Onze laatste artikelen:

Kunst op de werkplek

Kunst hoort niet alleen thuis in de woonkamer of in musea, ook de werkplek is een uitstekende locatie om kunstwerken tot hun recht te laten komen. Kunst geeft adem aan de werkruimte en zet aan tot denken. Op die manier ontstaat er een unieke en inspirerende werksfeer.

“In kunst en projectontwikkeling is hetzelfde zeer belangrijk, nl. creativiteit. Een creatief iemand, een projectontwikkelaar die met kunst bezig is, gaat zijn creativiteit ontwikkelen, hij gaat op verschillende terreinen de relatie en verband met kunst leggen.” – Walter Vanhaerents

Flore Zoë – Spirit

De Nederlandse fotografe Flore Zoé heeft al vanaf jonge leeftijd een passie voor fotografie. Haar grote passie is het creëren van beelden. Voor haar serie SPIRIT trok ze naar het Militair Hospitaal in Antwerpen. De site is verlaten, en ademt de sfeer van het leven van de nonnen en soldaten… een eerbetoon aan degenen die er gewerkt en geleefd hebben.
www.florezoe.com

Christophe Vander Eecken – Oude Dokken Gent

Fotograaf Christophe Vander Eecken heeft de transitie die zijn buurt rond de Oude Dokken in Gent doormaakt, proberen te inventariseren. Hij richtte er zijn camera op straatbeelden, de architectuur en de mensen. Zijn foto’s vonden een nieuw onderkomen in de kantoren van Vanhaerents, die samen met projectontwikkelaars Re-vive & Van Roey Vastgoed het gebied rond de Schipperskaai in Gent opnieuw vorm zal geven.

Kunst in onze projecten

In tal van onze projecten betrekken we – als promotor, liefhebber en mecenas –  graag hedendaagse kunst. Steeds stellen we daarbij de vraag hoeveel kunst architectuur kan verdragen. Een oefening die uitnodigt tot reflectie over de relatie tussen kunst en architectuur. Beslist een uitdagend discours. Kunst in de publieke ruimte is geen evidentie.

“Kunst heeft het zeer moeilijk om te overleven in gebouwen waar de architectuur heel dominant aanwezig is. Architectuur moet dienstig zijn. Kunst moet blijven centraal staan.” – Walter Vanhaerents

Toch kunnen architectuur en publieke ruimte gebaat zijn bij een artistieke inbreng. Kunst kan in architectuur een onderwerp vinden. Maar het is zeker niet nodig dit keer op keer te bewijzen. Er zijn genoeg plekken voor de kunst om te resideren. In dit perspectief willen we er een gezonde retoriek op nahouden en kunst en architectuur laten bloeien op plaatsen waar dit leidt tot een sterk spanningsveld.

Voorbeelden:

Vanhaerents Art Collection

Vanhaerents Art Collection is een unieke kunstcollectie aangelegd door bedrijfsleider van de 3e generatie, Walter Vanhaerents. Hij startte in de jaren ’70 met het aanleggen van zijn collectie welke sinds begin 2007 te bezichtigen is op afspraak in de Dansaertwijk van Brussel.

Walter Vanhaerents heeft zijn collectie opengesteld voor het publiek. Vanhaerents Art Collection bezoeken kan, maar enkel op afspraak.