Onze laatste artikelen:
Collectief Noord kiest voor ’t Groen Kwartier

Midden maart publiceerden we het eerste deel van onze driedelige reportage wonen in ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Vandaag sluiten we deze af met de ritmische woning van Peter en Maïthé.

Peter Wils, die met zijn architectenbureau Collectief Noord betrokken was bij het ontwerp en de uitvoering van het masterplan, kent ’t Groen Kwartier al van bij de start. Toen ze met hun bureau het ontwerp van de woningen aan het Infirmerieplein klaar hadden, was ook zijn vrouw onmiddellijk verkocht. Echt actief waren ze niet op zoek gegaan naar een nieuwe woning, maar ze droomden stilletjes wel van een plek waar de kinderen ruimte hadden om te spelen.

Herenhuis allures

De woningen zijn zeer compact, maar door de circulatie te beperken, krijg je die oppervlakte terug in bruikbare leefruimte. Het splitlevel concept zorgt voor een bijzonder ruimtelijk gevoel. “Het doet ons zelf denken aan de herenhuizen uit de 19de eeuw uit de buurt,” vertelt Peter.

Van Haerents Development_Groen kwartier Berchem_Collectief Noord_040

Op het gelijkvloers is de gevel in glas echt een meerwaarde. Ze geeft je zicht op het toekomstige publieke plein. Maar door de fietsenberging ertussen te voorzien heb je toch voldoende privacy.

“Daarnaast is het gewoon geweldig om te zien hoe de kinderen buiten spelen zonder dat je echt op uitstap moet. Misschien is dat nog de grootse troef van deze woning en plek; het buitenleven midden in de stad”  – Peter Wils

Verticale ritmiek

Van Haerents Development_Groen kwartier Berchem_Collectief Noord_067De trap is de spil van de woning, het was daarom belangrijk om na te denken hoe we die zouden vormgeven. Hij bepaalt immers de sfeer en het karakter van de ruimtes in de woning,” gaat Peter verder.

Ook de buren van Peter en Maïthé konden hun trap aanpassen aan hun eigen behoeften. Hierdoor heeft geen enkele van de dertien woningen aan het Infirmerieplein dezelfde trap. Kijk gerust eens binnen bij Christopher & Cristina en Toon & Elisabeth en ontdek het met eigen ogen.

“Wij legden de focus op het doorzicht vanaf de zithoek naar de tuin. Vandaar dat we voor de trapleuning op het gelijkvloers en de eerste verdieping  dunne houten spijlen hebben voorzien,” vertelt Peter. Bij de bovenliggende verdiepingen werd dit systeem omgedraaid. Hier geven de brede planken met smalle openingen je een geborgen gevoel op weg naar boven.

Doorgedreven detaillering van keuken tot badkamer

In de eetkeuken vinden we dezelfde smalle latten terug op de bovenkasten. Die verbergen handig de roosters voor de dampkap. En tegelijkertijd geeft het de kasten een soort van nonchalance. In het keukenmeubel, dat ontworpen werd als grote dressoirkast, verbergen diezelfde latten ook de oven.

Ook op de bovenste verdiepingen zien we deze latjes terugkomen. Zij zorgen voor een architecturaal spel van open en gesloten vlakken doorheen de woning.

“Verder wilden we voor de afwerking van de woning vooral weg van ‘het nieuwbouwgevoel’, de woning moest warmte en gezelligheid uitstralen.”

Omdat Peter & Maïthé buiten een kleine stoelencollectie met enkele (vintage) erfstukken, nauwelijks kasten hadden, was het heel eenvoudig om vrij na te denken over de invulling van de ruimtes. Hun vintage boekenrekken passen perfect in de nieuwe woning. Ze maken, in tegenstelling tot een boekenkast, de ruimtes minder besloten wat een voordeel is bij een compacte woning.

Van Haerents Development_Groen kwartier Berchem_Collectief Noord_053

Benieuwd naar het interieur van de buren van Peter & Maïthé? Kijk dan ook eens binnen bij Christopher & Cristina en Toon & Elisabeth.

Tags: , , , , ,