Onze laatste artikelen:
Compact wonen in ‘t Groen Kwartier

De bewoners van dit appartement, Elisabeth en Toon, kozen heel bewust voor ’t Groen Kwartier. Ze wilden wonen in een huis vol licht waar het “gemakkelijk buiten komen” is, ook voor kinderen. Ze willen hun drie kinderen buiten op avontuur laten gaan en dat zonder dat mama of papa steeds een oogje in het zeil moeten houden. “En voilà: ‘t Groen Kwartier biedt dat allemaal!”

‘t Groen Kwartier als bewuste keuze

Zowel Toon als Elisabeth kenden ’t Groen Kwartier al voordat ze er kwamen wonen. Als stedenbouwkundige bij de stad Antwerpen bouwen Toon en Elisabeth, die bij AG VESPA werkt, mee aan een aantrekkelijke, veelzijdige stad. Ze geloven sterk in de ecologische, culturele, praktische en sociale voordelen van wonen in de stad. Ze konden het zich dan ook niet voorstellen om die op te geven bij de keuze van hun nieuwe woning.

Compact wonen met een groot ruimtegevoel

Toon & Elisabeth kozen hun woning in ’t Groen Kwartier vooral omwille van de hoge leefruimtes van 3,5 meter hoog. Zoals de meeste nieuwbouwwoningen is hun huis heel compact, maar door de hoge ruimtes en de doorzichten voelt de ruimte toch niet ‘zuinig’ en bemeten aan.

Een warme, levendige inrichting

Bij de inrichting vonden ze het belangrijk om het huis warmte te geven, een zekere robuustheid en vrolijkheid. Dit deden ze door de woning op een onopvallende en redelijk klassieke manier aan te kleden.

"We wilden een huis vol leven en kleur, zonder al te veel sérieux."

“We wilden een huis vol leven en kleur, zonder al te veel sérieux.”

Daarnaast moest de inrichting ook budgetvriendelijk zijn, zodat die er over een paar jaar weer anders kan uitzien en dus mee kan veranderen met de noden van hun gezin. Zo werkten ze de keuken uit met schappen van Ikea waarvoor ze kastdeuren in betonplex lieten maken door een schrijnwerker. De trapleuning  die doorheen de verschillende verdiepen in het huis gaat, zorgt voor een levendige ritmiek doorheen heel de woning.

Openheid en tevredenheid

Van Haerents Development_Groen kwartier Berchem_Collectief Noord_092De oorspronkelijke wand die voorzien was in de kamer naast de zitruimte, lieten ze niet bouwen. Ze opteerden in de plaats voor schrijnwerk, om zo een grotere openheid te creëren.  Deze openheid die de ruimte lichter maakt, vormt wel een uitdaging naar akoestiek. De bewoners wonen er al een jaar en zijn supertevreden, vooral over de openheid over de verschillende verdiepen.

‘We leven hier dichter op elkaar als gezin dan vroeger in onze oude burgerwoning, ook door de redelijk beperkte oppervlakte. Dat heeft zijn voor- en nadelen en is soms wat zoeken.’

 

Tags: , , , , , ,