Onze laatste artikelen:
Concrete Jungle Human Zoo – Open Monumentendag 2012

Ieder jaar kijken we vol verwachting uit naar Open Monumentendag. Op 9 september is het weer tijd om architecturale pareltjes te bewonderen die we anders niet kunnen bezoeken. Daarnaast worden er op Open Monumentendag ook tal van initiatieven gestart om oude gebouwen in een nieuwe context te plaatsen.

Open Monumentendag 2012

Een bestemming die zeker de moeite is voor Open Monumentendag 2012 is het Kasteel van Poeke. Het kasteel op zich is al interessant door zijn barokstijl, maar er is nog veel meer te beleven dit jaar. Op 8 september zal de tentoonstelling Concrete Jungle Human Zoo openen in deze indrukwekkende omgeving.

Deze tentoonstelling is een initiatief van Architecten Achtergael waarin zij hun projecten op een speelse manier voorstellen. Je kent dit architectenbureau misschien van projecten zoals de Warande in Turnhout & de Militaire Hospitalen in Oostende en Antwerpen.

Het Kasteel van Poeke is op het eerste zicht een vreemde keuze omwille van het sterke contrast van de barokstijl met de moderne vormen die Architecten Achtergael in zijn projecten verwerkt. Dit contrast zal echter de basis vormen voor een humoristische tentoonstelling.

Concrete Jungle Human Zoo

De naam van de tentoonstelling is afgeleid van het boek “The Human Zoo” door Desmond Morris. Dit boek is een inspiratie geweest voor Lieven Achtergael die reeds 25 jaar actief is in de architectuur. Zijn ervaring overtuigt hem steeds meer van de invloed van dierlijke vormen binnen de architectuur.

Hij gaat soms zelfs zo ver om lichaamsdelen bij schetsen en tekeningen toe te voegen om het belang van deze natuurlijke verhoudingen niet te vergeten. Denk maar aan een huis met ogen en een mond of een kantoorgebouw met een staart. Deze toevoegingen worden natuurlijk wel verwijderd vooraleer ze in een dossier of de archieven belanden, voor zover we weten heeft Architecten Achtergael nog geen gebouwen met staarten opgeleverd.

Ruimtevaarders

Als je een duidelijke, maar saaie presentatie van de plannen, projecten en ontwerpen verwacht; dan zal Concrete Jungle Human Zoo je waarschijnlijk aangenaam verrassen. De tentoonstelling is een samenwerking van Architecten Achtergael en het vormgeversduo Ruimtevaarders met als doel op een speelse, verbeeldende, verrassende en humoristische wijze het architectenbureau voor te stellen.

Wil jij je laten verwonderen door het werk van Architecten Achtergael? Dan kan je van 9 tot 30 september terecht in het Kasteel van Poeke, Kasteelstraat 26 9880 Poeke. De toeganag is vrij iedere woensdag en donderdag van 14u tot 18u, vrijdag van 14u tot 20u en zaterdag en zondag van 11u tot 15u.

Voor meer informatie kan je Architecten Achtergael contacteren.

Tags: , , , , , , , , , , ,