Onze laatste artikelen:
De Vanhaerents Art Collection: ‘The Feast of Trimalchio’

Vanhaerents laat zich inspireren door kunst om architecturale parels te verwezenlijken.  In het boek ‘Sympathy for the devil’ worden enkele inspirerende werken uit de Vanhaerents Art Collection voorgesteld met een reeks adembenemende foto’s.

In dit artikel kan je reeds kennis maken met een kunstwerk uit het boek: ‘The Feast of Trimalchio’ van AES+F.

AES+F

De Russische kunstenaarsgroep AES+F werd in 1987 opgericht. De kunstenaarsgroep bestond uit het architectenkoppel Tatiana Arzamasova en Lev Evzovich, en grafisch designer Evgeny Svyatsky. In de beginjaren heette de groep daarom AES, totdat fotograaf Vladimir Fridkes erbij kwam en de naam uitgebreid werd naar AES+F.

De kunst van AES+F bestaat hoofdzakelijk uit sculptuur, fotografie, en video art. Als thema voor hun kunstwerken laat AES+F zich inspireren door de val van de Sovjet-Unie in 1991. Hun kunstwerken beïnvloeden sinds die tijd heel Rusland.

The Feast of Trimalchio

‘The Feast of Trimalchio’ is een interpretatie van het klassieke literaire werk ‘Satyricon’, geschreven door de Romein Gaius Petronius Arbiter, die leefde in de tijd toen Nero keizer van Rome was. ‘The Feast of Trimalchio’ is geïnspireerd op de ‘Cena Trimalchionis’, de avond waarop Trimalchio, een vrijgelaten slaaf, een luxueus feest gaf vol genot en weelde. Trimalchio staat sindsdien bekend als symbool voor menselijk genot, maar voor menselijk genot dat niet oneindig is, net zoals het menselijk bestaan zelf.

‘The Feast of Trimalchio’ werd door AES+F in beeld gebracht door verschillende digitale foto’s, gemaakt met modellen in studio’s, achter elkaar te plaatsen. Daardoor ontstaat als het ware een film waarin de personages traag en stijf bewegen. De film speelt zich af op een kunstmatig eiland met een luxueus hotel, gebouwd in keizerlijke en koloniale stijl.

Wat opvalt in ‘The Feast of Trimalchio’ is het dubbelzinnig karakter van de personages. In vergelijking met het feest van Trimalchio waar slaven en meesters van rol wisselden, wordt het hotelpersoneel langzamerhand hotelgast, en omgekeerd.

Tags: , , , , , , , , , ,