Onze laatste artikelen:
Duurzaam bouwen: ’t Groen Kwartier in Antwerpen

De Vlaamse Overheid hecht veel belang aan duurzaamheid en bundelde daarom enkele bouwprojecten die het goede voorbeeld geven en als inspiratie kunnen dienen voor toekomstige projecten. In het boek ‘Duurzaam bouwen in Vlaanderen’ kan je alles lezen over de meest duurzame nieuwbouwprojecten van Vlaanderen. Ook het prestigieuze project ’t Groen Kwartier in Antwerpen komt erin aan bod!

In ’t groen midden in ’t stad

Het project ’t Groen Kwartier staat vooral in het tekenen van de natuur. Het project werd ontwikkeld om een nieuwe groene buurt te voorzien in het Antwerpse stadscentrum. ’t Groen Kwartier zal gevestigd worden op de site van het voormalige Militair Hospitaal, in de buurt van het station van Berchem. Voor de Antwerpenaren is ’t Groen Kwartier een belangrijke open ruimte in de stad, een plaats waar ze in het groen van de natuur tot rust kunnen komen. Het project werd dan ook gerealiseerd in volledige samenspraak met de buurtbewoners.

Project ’t Groen Kwartier

Met het project ’t Groen Kwartier zullen enkele karaktervolle oude woningen omgevormd worden tot moderne nieuwbouwwoningen. Er zullen in het totaal zo’n 400 woningen, appartementen en lofts voorzien worden voor een zeer breed publiek. Zowel senioren, starters, alleenstaanden, tweeverdieners en gezinnen met kinderen zullen in het oude Militair Hospitaal hun nieuwe thuis vinden.

Daarnaast zal ’t Groen Kwartier uitgerust worden met woningen voor personen met fysieke beperkingen en zijn er mogelijkheden tot het omvormen van de woningen, bijvoorbeeld tot kangoeroewoningen. Bovendien wordt ’t Groen Kwartier volledig autovrij en worden er ook winkels, kantoren, ateliers en horeca voorzien.

Duurzaam wonen in Antwerpen

’t Groen Kwartier biedt niet enkel woongelegenheid voor een groot aantal mensen midden in ’t groen, het project werd ook ontwikkeld om duurzaam bouwen te promoten.

Bij de bouw van ’t Groen Kwartier wordt bijvoorbeeld gelet op de energieprestaties van de verschillende types woningen. Voor de zuidelijke woningen worden extra inspanningen gedaan om oververhitting tegen te gaan door zonnewerend glas en buitenzonwering te gebruiken. Bovendien wordt er ook ventilatie voorzien en kan er een zonneboiler geplaatst worden.

Ook wat betreft de watervoorziening staat duurzaamheid centraal bij ’t Groen Kwartier. Er werd onder meer een nieuw en gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en de regenwaterafvoer gebeurt via drainagebuizen waardoor het water in de ondergrond kan infiltreren. Dankzij de beplanting en de grasvelden is 80% van de niet-bebouwde terreinen bovendien waterdoorlatend. Alle toiletten zullen daarnaast voorzien worden van waterbesparende toetsen, terwijl de kranen een waterbesparend debiet zullen hebben.

Doordat het project midden in het Antwerpse centrum ligt, is er een optimale aansluiting met het openbaar vervoer. Wie toch een auto gebruikt, kan die kwijt in vier ondergrondse parkeergarages op minder dan 75 m van de deur.

Luchtfoto 't groen kwartier Antwerpen

Tags: , , , , , , , , ,