Onze laatste artikelen:
Hedendaagse duplexloft, ‘t Groen Kwartier Antwerpen

Hedendaagse duplexloft in beschermd monument

Kenmerkend is de maximale flexibiliteit door verschuifbare en lichtdoorlatende scheidingswanden.
Nieuwe terugkerende materialen met een warme uitstraling, zoals de monumentale trap in tropisch padoekhout, versterken de sfeer en zorgen voor rust.

Tweede leven voor Militair Hospitaal Antwerpen

Een unieke locatie met veel groen, en toch dicht bij de stad. Dit is dé troef bij uitstek van wonen op ‘t Groen Kwartier. De site werd omgetoverd tot een groen park van 8 ha met bijzondere woonvormen en unieke stadzichten. Het is een nieuwe buurt die symbool staat voor rust, creativiteit en architectuur. Eén van de voormalige ziekenzalen kreeg een tweede leven en werd volledig gerenoveerd en heringericht tot appartement.

Een open plan, maar met aandacht voor intimiteit

De zware stenen vensterbanken, het metalen dakgebinte en de afgeronde hoeken van de ruimte zorgen ervoor dat de eigenheid van de ruimte bewaard bleef.

Hedendaagse duplexloft in beschermd monument, Antwerpen

ZICHT Architecten haalden voor de inrichting hun inspiratie vanuit de traditionele Japanse interieurarchitectuur. Door middel van verschuifbare wanden, ontstaat er op een doordachte en originele wijze een wisselwerking tussen privacy en vrijheid. Op deze manier heb je zowel de ruimtelijkheid van een loft, als de mogelijkheid om verschillende ‘kamers’ te organiseren. Het karakter van de loft wordt bijgevolg bepaald door de bewoners dus zelf.

Trap als hart van de woning

Verschillende niveaus in de duplexloft

De slaap- en badkamers zijn in een nieuw duplexniveau verwerkt. Hierdoor wordt de ruimte opgedeeld in een hoog en laag niveau. Akoestiek in zo’n grote open ruimte is echter geen evidentie.

De onderzijde van het duplexniveau werd daarom bekleed met vilt. Dit absorbeert handig de geluiden van de leefruimte zodat het in de slaapkamers aangenaam rustig blijft.
De twee verdiepingen worden verbonden door een monumentale, warme houten trap. Er werd veel aandacht aan de detaillering en materialisatie van deze trap besteed. Deze belangstelling voor materialen neem je ook waar bij de andere interieurelementen. Zo werd er gekozen voor nieuwe materialen zoals tropisch padoekhout, zwart gepolierd beton en een natuurlijk oker linoleum.

Interieur versus exterieur

Antwerpen_DS_003_detailHet besloten karakter van de voormalige ziekenzaal moest bij de renovatie voor Onroerend Erfgoed zeker aanwezig blijven. Ingrepen in de gevel waren uitgesloten. Om die reden zijn de architecten sterk beginnen nadenken over lichtinval en zichtlijnen. Boven de inkom werd daarom een kleine vide geplaatst, waardoor de binnenkom van het terras vergroot werd. Dit bekrachtigt de woonbeleving.

In het interieur zien we ook enkele meubelklassiekers terugkeren. Zo werden de DSR-plastic chairs van Eames in een okergele versie aan het keukeneiland geplaatst. De combinatie van design en persoonlijke, klassieke objecten zorgt voor een verfrissende look.

Tags: , , , , , , , , , , , ,