Onze laatste artikelen:
Laat je verleiden door de magie van de Mont Ventoux

De Mont Ventoux in het Zuid-Frankrijk is al jaren een vaste doorgang voor de wielrenners die in de Ronde van Frankrijk meekoersen. Deze reus van de Provence is bovendien een prachtig stukje natuur met een rijke historiek. Laat je verleiden door de magie van de Mont Ventoux!

De reus van de Provence

De Mont Ventoux is een berg in Zuid-Frankrijk, in het departement Vaucluse. Het is de enige berg in de Provence en wordt met bijna 2.000 meter hoogte ook wel de ‘reus van de Provence’ genoemd. Typerend voor de Mont Ventoux is de asymmetrische vorm van het massief: de noordhelling is steil, terwijl de zuidhelling geleidelijk naar beneden loopt. Vanuit het zuiden en zuidwesten is de top van de Mont Ventoux vanop grote afstand te zien.

De Mont Ventoux is vandaag vooral bekend van de wieleretappes in de Ronde van Frankrijk, maar al sinds het begin van vorige eeuw worden al wedstrijden georganiseerd naar de top van deze prachtige berg.

De eerste wedstrijden naar de top

Na twintig jaar paarden en koetsen, reed in 1900 de eerste automobile naar de top van de Mont Ventoux. In 1902 organiseerde de krant Auto-Vélo de eerste wedstrijd voor wagens met aankomst op de top.

Uiteraard sprak de Mont Ventoux ook fietsers aan. De eerste bicyclettes bereikten in 1901 de top en in 1903 slaagde Marthe Hesse erin om als eerste vrouw vanuit Bédoin de Ventoux op te fietsen. De eerste echte wielerwedstrijd naar de top werd in 1908 georganiseerd, namelijk le Marathon du Mont Ventoux,
waarbij de deelnemers vertrokken in Carpentras met aankomst op de top van de Ventoux.

De Mont Ventoux beklimmen vanuit Malaucène

Ondertussen zijn er drie routes die naar de top van de Mont Ventoux leiden. De bekendste route vertrekt vanuit Bédoin (via de face sud of de zuidflank), een andere route vertrekt vanuit Sault, en tenslotte kan je ook via de face nord, de noordzijde, vanuit Malaucène de top van de Mont Ventoux bereiken. Deze laatste route naar de top van de Mont Ventoux werd gebruikt toen de deelnemers van de Ronde van Frankrijk in 1951 kennis maakte met de Mont Ventoux.

Het traject via Malaucène spreekt al jarenlang tot ieders verbeelding. Nog voor de weg aangelegd werd, leidde een smal keienpad naar boven voor jagers en herders met hun geiten. In juni 1927 werd via dit pad met de fiets voor het eerst de top bereikt en in september van datzelfde jaar zette de zestienjarige Thérèse Roumanille de eerste vrouwelijke fietsbeklimming vanuit Malaucène op haar naam. De weg vanuit Malaucène naar de top van de Mont Ventoux werd in 1932 geraliseerd. Op dat moment werd de Mont Ventoux een col en kon je de berg dwarsen, ook al was die weg toen nog niet verhard.

Genieten met zicht op de Mont Ventoux

Kan je maar niet genoeg krijgen van die prachtige Mont Ventoux? Dan zijn de luxueuze vakantievilla’s in Malaucène uit het project ‘La Provenca’ vast iets voor jou. Deze losstaande en gekoppelde woningen met modern interieur en privé zwembad werden gebouwd aan de voet van de Mont Ventoux en zijn dus ideaal voor tal van uitstapjes en beklimmingen van deze reus van de Provence. Bovendien kan je deze vakantievilla’s gemakkelijk verhuren aan (wieler)toeristen die ongetwijfeld ook in hun nopjes zullen zijn met de Mont Ventoux op een boogscheut van hun verblijfplaats.

Tags: , , , , , , , , ,