Onze laatste artikelen:
Laatste monument Militair Hospitaal Antwerpen te koop

Het laatste van de vijf geklasseerde monumenten op ’t Groen Kwartier staat te koop. Het is de bedoeling dat het Poortgebouw echt iets kan gaan betekenen voor de bewoners. Stilletjes dromen we van een drive-in voor fietsers… maar uiteraard kan hier ook een tandarts of dokterspraktijk komen.

Vijf beschermde monumenten

Op ’t Groen Kwartier zijn vijf monumenten beschermd. In de kapel huist Sergio Herman met zijn restaurant The Jane. De ziekenzalen werden omgevormd tot lofts, de stookplaats wordt eind dit jaar een nieuwe co-workingspace en het klooster moet een hotel worden. Enkel het Poortgebouw met haar halfronde doorgang, traptoren en dakverdieping met verschillende ruimtes onder een mooie, houten constructie heeft nog geen invulling.

Publieke functie

Projectontwikkelaars Vanhaerents en Matexi willen het Poortgebouw, net zoals de andere monumenten, een publieke functie geven. Dat kan bijvoorbeeld een tandarts of dokterspraktijk zijn.

“We dromen hier van een drive-in voor fietsers.”

Zelf hebben de projectleiders een iets originelere invulling voor ogen. “We dromen ervan dat dit een drive-in wordt voor fietsers. Die zouden dan onder het gebouw door kunnen rijden en er eten afhalen. Dat lijkt ons een perfect concept voor het Groen Kwartier aangezien auto’s hier niet in mogen. Bovendien kunnen fietsers tijdens het wachten gemakkelijk schuilen onder  de poort. Wie dit idee verder wil uitwerken, mag dus zeker bij ons komen aankloppen”, zegt projectontwikkelaar Philip Rubbens. De vraagprijs van Het Poortgebouw is momenteel € 325.000.

 

Renovatiewerken

Het dak, de gevel en het buitenschrijnwerk van het Poortgebouw worden eerst nog gerenoveerd. Hiervoor komen subsidies vanuit de dienst monumentenzorg. Alles wordt terug in zijn originele staat hersteld.

De werken zullen ongeveer een half jaar in beslag nemen.

 

Het creatieve hart van Antwerpen

In Berchem bruist het van creatief talent! Van een bioboerderij tot innovatieve hub voor ondernemers, kunstgalerijen, dansstudio’s, meubelwerkplaatsen, … Een tijdje geleden stelden we je er al drie opmerkelijke voor!

PAKT, gelegen naast ’t Groen Kwartier, is ondertussen een echte hotspot in Antwerpen geworden. En ook een hutsepot – zo zeggen zelf – van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten.

Tags: , , , , ,