Onze laatste artikelen:
Nieuwe bibliotheek Waregem is hoogstandje van glas en licht

Waregem heeft een nieuwe parel aan de kroon! Op zaterdag 1 oktober 2016 opende de nieuwe bibliotheek haar deuren voor het grote publiek. Het werd een modern architecturaal hoogstandje van glas en licht waar Waregem terecht trots op is. Hoog tijd om de architecten van het grotere project ZuidBoulevard samen te brengen vonden we. Samen met hen nemen we je mee achter de schermen!

130.000 bezoekers op jaarbasis

Met de start van het overkoepelende stadskernvernieuwingsproject ZuidBoulevard in 2009 werden de plannen voor de nieuwe bibliotheek een feit. De architecten Robbrecht & Daem en Goedefroo & Goedefroo bundelden hun krachten voor het project ZuidBoulevard.

De nieuwe bibliotheek is een plaats geworden van ontmoeting, bezoeking en ontroering. De tijd dat je een bibliotheek binnenkwam en onmiddellijk terecht werd gewezen met het obligate ssssst, ligt gelukkig achter ons. De bibliotheek ontvangt jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers. Evenveel als het aantal boeken in de nieuwe bib!

In het volgend filmpje ontdek je waarom de nieuwe bibliotheek zo belangrijk is voor de Waregemnaar:

Architecten aan het woord

Enkele dagen na de officiële opening van de bib brachten Vanhaerents, Stad Waregem en intercommunale Leiedal de architecten van het project ZuidBoulevard samen. Ze namen zo’n 130 stedenbouwkundigen, architecten, interieurontwerpers en architectuurliefhebbers mee achter de schermen.

schets-paul-robbrechtDe architecten toonden tijdens de lezing enkele van hun eerste schetsen aan het publiek. Daaruit bleek dat het feit dat de nieuwe bibliotheek op een hoek zou komen te staan essentieel was voor het ontwerp. De bibliotheek is immers zo ontworpen dat er geen voor- en achterkant is. Alle gevels lijken op elkaar.

Dat de keuze trouwens viel op het architectenduo Robbrecht & Daem en Goedefroo & Goedefroo, daar kan Waregem enkel maar om juichen. Op het palmares van Robbrecht & Daem staan o.a. Het Brugs concertgebouw, ze ontfermen zich over de geliefde Gentse boekentoren en in 2020 zal op de  Reyerslaan het nieuwe VRT gebouw oprijzen.

Na een boeiende architectuurlezing in het stadhuis bezochten de aanwezigen onder leiding van de architecten de nieuwe bibliotheek. Obligate stop onderweg was uiteraard de nieuwe ondergrondse parking met de bijzondere trappenpartij. Tussen de bomen gaf landschapsarchitect Bas Smets er meer uitleg over zijn vooruitstrevende ontwerp. Door de grote open trappen krijgt de parking niet alleen veel licht binnen, maar wordt de verbinding met de hoger liggende Boulevard ook een evidentie.

Op www.architectuurlezingzuidboulevard.be vind je de fotoreportage van het bezoek aan de nieuwe bibliotheek.

Nieuwe duurzame bibliotheek

Voor de nieuwe bibliotheek kozen de architecten voor eerlijke materialen en bouwprincipes. De volledige constructie is opgetrokken in beton. De combinatie met hout voor alle schrijnwerk en meubilair zorgt verder voor een warme, huiselijke sfeer. Aan de binnenkant lijkt de nieuwe bibliotheek een glazen schijf met overkragende dakrand. Aan de buitenkant is een complexe architectuur zichtbaar. De eenvoudige gevel verhult immers een zacht oplopende spiraal rond een centraal atrium.

In volgend filmpje leidt Ir. Architect Sofie Decaestecker van Goedefroo & Goedefroo je door de nieuwe bib. Met een oppervlakte van iets meer dan 3000m² is de nieuwe stadsbibliotheek niet enkel een verzameling van boeken. Je vertoeft er ook in de verschillende zithoeken, leeshoeken, bib box, stille leeszaal en het leescafé!

Tags: , , , , , , ,