Onze laatste artikelen:
Sfeervol lezen in een oase van licht

Op zaterdag 3 juni wordt de nieuwe Boulevard in Waregem officieel geopend. Jong en oud zullen er getrakteerd worden op heel wat verwondering. Blij verwonderd waren we een tijdje geleden ook bij de opening van de nieuwe stadsbibliotheek. Tijd voor een terugblik op dit hoogstandje van glas en licht vonden we. We nemen je mee op een privé rondleiding in de bib!

Nieuwe bibliotheek voor iedereen

Reeds bij het binnenkomen heb je dadelijk een overzicht over alle afdelingen. De bib is opgebouwd rond een centraal atrium waarbij een zacht oplopende spiraal de bezoekers overal naartoe brengt. Zo ga je op een zeer eenvoudige manier naar alle leeshoeken en zijn deze ook voor iedereen toegankelijk.

Knusse kinderhoek

Bij de inkom nemen we de helling rechts naar boven en komen we zo op het hoogste punt van de bib. Hier bevindt zich de kinderhoek. Deze plek is speciaal voor de kleinsten gekozen omdat de plafondhoogte hier het laagst is. Op deze manier werd een knusse vertelhoek gecreëerd.

Impressionante dakconstructie

Wanneer we naar beneden gaan naar het atrium zie je onmiddellijk de eyecatcher van de bibliotheek nl. het sheddak. Dit dak heeft een enorme grote overspanning en zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht.

????????????????????????????????????

Ideale studeerplek

Van het atrium gaan we de helling naar beneden en komen we zo in het laagste gedeelte van de bibliotheek terecht. Daar bevinden zich de audiovisuele afdeling en de stille leeszaal. Een ideale studeerplek voor de Waregemse studenten zo blijkt.

 

Natuurlijke materialen realiseren warme sfeer

De bibliotheek is volledig opgebouwd uit een betonconstructie die zichtbaar is gebleven.

De architecten brachten de warmte naar binnen door het toevoegen van natuurlijke materialen. Zo werden de ramen, de borstwering en de spiraal uit moabi-hout gemaakt. En ook de houtwalscementplaten in het sheddak en het naaldvilt op de vloer geven de bibliotheek een warme, huiselijke sfeer.

Door de doordachte lichtinval moest er slechts beperkte verlichting toegevoegd worden zoals de ledstrips in de boekenrekken.

????????????????????????????????????

ARCHITECTEN: Robbrecht & Daem en Goedefroo & Goedefroo

Tags: , ,