Onze laatste artikelen:
Steden op mensenmaat – drie quotes en een boek van toparchitect Jan Gehl

Steden voor mensen, het standaardwerk uit 2010 van de toonaangevende Deense architect Jan Gehl is sinds eind 2016 ook in het Nederlands beschikbaar. Het is al de 32ste vertaling van het boek. Er valt dus wel iets te zeggen voor een aanpak op mensenmaat.  De ‘beatnik’ uit de jaren ’60 geeft vandaag immers wereldwijd advies over stadsplanning en invulling van de publieke ruimte.

Hoe logisch de titel van het boek ook klinkt, het merendeel van onze steden is niet ontworpen op mensenmaat. Al ruim 40 jaar neemt Gehl het doen en laten van stadsbewoners en bezoekers als uitgangspunt voor zijn onderzoek en werk.

Sociale dynamiek in de stad

Hij zoomt in op de mens en zijn sociale behoeften om geleidelijk levendige, duurzame steden te creëren. De naamsverandering van Gehl Architects naar Gehl People laat geen twijfel over de focus.

Publieke ruimte voor mensen

Stadsplanning en ontwikkeling van de openbare ruimte volgens Gehl streven naar levenskwaliteit en sociale dynamiek. De  publieke ruimte vormgeven is geen bijkomstigheid. Ze verdient evenveel aandacht en ambitie als de gebouwen. Gehl baseert zich daarbij op patronen die je kan identificeren door de bewegingen en het gedrag van de mensen te observeren.

Stadsvernieuwing-vanhaerents-Kerk-Gent

Van beatnik tot toparchitect

Hij begon daarmee in 1965 op aansporen van zijn vrouw, die psychologe is. Ze verbleven zes maanden in Italië waar hij aandachtig het komen en gaan op pleinen gadesloeg. Een ‘beatnik’ die alles wat hij ziet, opschrijft! Er kwam een krantenartikel aan te pas om de lokale bevolking gerust te stellen.

Stadsvernieuwing-vanhaerents-Kasteel-Wisselbeke

Zijn eerste boek,  ‘Life between buildings’, verscheen in 1971 in het Deens. De Engelse vertaling volgde in 1987. Decennia lang was Kopenhagen zijn observatorium en laboratorium. Intussen is de voetgangers- en fietsvriendelijke Deense hoofdstad een schoolvoorbeeld van stadsplanning op mensenmaat. Steden wereldwijd – van China tot Nieuw-Zeeland, van New York tot Moscou – doen een beroep op Gehl. In 2014 lanceerde de Deense overheid haar architectuurbeleid onder de veelzeggende titel ‘Putting People First’. Het boek is dan ook doorspekt met tal van internationale voorbeelden.

‘Steden voor mensen’ van Jan Gehl, 291 pagina’s is uitgegeven door Vanden Broele. Bestellen kan via de website van de uitgeverij.

Tags: , , , , , ,