Onze laatste artikelen:
Supermarktwonen: Het wonen van de toekomst

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) roept op om woningen te bouwen boven supermarkten, supermarktwonen. Het concept waarbij appartementen gebouwd worden bovenop een bestaande of nieuwe supermarkt werd door verschillende media opgepikt als de nieuwste trend onder projectontwikkelaars.

Ook bij Vanhaerents Development streven we al sinds jaar en dag een gezonde mix tussen verschillende functies na. In Halle bijvoorbeeld namen de nieuwe bewoners van ’t Parkske op de voormalige Colruyt-site hun intrek boven een Dreamland en Bioplanet.

Gelijkvloerse verdiepingen van residentiële gebouwen lenen zich uitstekend voor een commerciële invulling. Bewoners hebben alles bij de hand, genieten vanop de hogere verdiepingen van een beter uitzicht en ook de sociale dynamiek- en controle die een commerciële plint met zich meebrengt is mooi meegenomen.

Wijken van de toekomst

Maar het gaat verder dan supermarkten. Denk aan crèches, scholen, een koffiebar of zelfs een gezellige mix van alle voorgaande zoals in De Nieuwe Dokken in Gent binnenkort het geval zal zijn. Met oog voor grensverleggende duurzaamheid belooft dit stadskernvernieuwingsproject aan de oostzijde van het Handelsdok, dé wijk van de toekomst te worden.

In een tijd waar de druk op de open ruimte en de woningnood steeds groter wordt, moeten we onszelf blijven uitdagen om out-of-the-box na te denken over nieuwe woonvormen. Supermarktwonen is een mooi voorbeeld van zo een innovatieve oplossing.

Lode Waes, CEO Vanhaerents Development

Want met naar schatting een bevolkingsgroei van 780.000 mensen tegen 2030 en de ambitie om tegen 2040 een Vlaamse betonstop in te lassen, zullen we in de toekomst met z’n allen anders gaan wonen. Onderzoekers van de KU Leuven en Universiteit Gent berekenden dat de bestaande supermarktsites alleen al deze behoefte met een potentieel van 680 hectare extra woonruimte kunnen invullen.

Verticale steden

High Line New York

High Line New York: verhoogd stadspark op voormalige spoorweglijn

Grootschalige voorbeelden zien we in het buitenland. In Nederland bevinden zich voetbalvelden op het dak van een parkeergarage van de Zweedse meubelketen IKEA. In China worden huizen op winkelcomplexen gebouwd en in New York kennen we de befaamde High Line als pioniersvoorbeeld van verticaal ruimtegebruik.
Maar ook dichter bij huis zien we daktuinen allerhande verschijnen. Waarom geen groenten telen op het dak van een gebouw zoals boer Bram in ’t Groen Kwartier in Antwerpen doet? Door ruimte slim en verticaal te gebruiken, blijft er immers meer open ruimte over om kwalitatief en groen in te richten.

Ook het journaal van KanaalZ besteed aandacht aan het supermarktwonen. Bekijk hier het filmpje (vanaf 5:26) met ook ons project ‘t Parkske in Halle in beeld, waar de laatste 6 appartementen te koop zijn.

 

 

Tags: , , , ,