• Vanhaerents
 • Vanhaerents

Geschiedenis

1925 - Leon Vanhaerents: de founding father

Het is Leon Vanhaerents die in 1925 de fundamenten legt van de naar hem genoemde bouwonderneming. Leon noemt zich aannemer van bouwwerken en vestigt zich in de wijk Driekoningen in Torhout. De firma floreert en breidt gestaag uit. Zoon Frans is vanaf 1946 een welgekomen steun voor vader Leon. Maar groeien betekent ook investeren. In 1951 verhuist de bedrijfszetel naar de Maria van Bourgondiëlaan in Torhout.

1951 - Frans Vanhaerents: in het teken van de wederopbouw

In de naoorlogse dagen maakt bouwonderneming Vanhaerents een grote sprong voorwaarts. Het bedrijf boomt. Aan een hoog tempo wordt gewerkt aan de wederopbouw van ons land. Belangrijke gebouwen uit die tijd – zowel klassieke als modernistische – zijn intussen onafscheidelijk verbonden met de naam Vanhaerents. Het aannemersbedrijf neemt een hoge vlucht en specialiseert zich in de naoorlogse dagen in het oprichten van grote complexen: ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, appartementen. Private en openbare opdrachtgevers vinden vlot de weg naar Vanhaerents.

1967 - Walter Vanhaerents: bouwen en projectontwikkeling

Wanneer in 1965 het Sint-Lucasziekenhuis in Assebroek in de steigers staat, overlijdt onverwachts Frans Vanhaerents. Twee jaar later sterft ook de stichter Leon Vanhaerents. Zoon Walter Vanhaerents neemt de fakkel over en stuurt de organisatie in goede banen, naar een nieuwe horizon. Onder zijn bestuur wordt het bedrijf een Naamloze Vennootschap en legt het, behoudens bouwen, zich meer en meer toe op projectontwikkeling. Vanhaerents participeert dan in binnen- en buitenland in belangrijke projecten.

1992 - Joost Vanhaerents: veranderende maatschappelijke condities

Met het aantreden van Joost Vanhaerents in 1992, weet de groep zich nog sterker te profileren naar de toekomst. Het bedrijf neemt een nieuw elan en ontplooit zich zowel in de private als de publieke sector als partner van maatschappelijk georiënteerde projecten.

2003 - Lode Waes: de kracht van extern bestuur & externe input!

Door de toenemende maatschappelijke complexiteit en snelle ontwikkeling van onze omgeving, kijkt Vanhaerents over de familiale context heen. Met het aantrekken van Lode Waes als extern bestuurder in 2003, heeft de groep Vanhaerents zijn commercieel beleid verder geprofileerd en versterkt. Door zijn inbreng behoren we vandaag tot de koplopers van PPS-projecten in West- en Oost-Vlaanderen. In tal van steden en gemeenten hebben we referenties: Menen, Ieper, Oostende, Zandvoorde, Antwerpen. Steeds meer autonome gemeentebedrijven en besturen zijn op zoek naar solide en betrouwbare private partners.

2012 - Vanhaerents en Artes Group bundelen de krachten
 
In november 2012 kondigden Vanhaerents NV en Artes Group NV hun intentie aan om de krachten te bundelen en zo een geïntegreerde bouwgroep-projectontwikkelaar te worden. Op 13 februari 2013 werd de overname goedgekeurd door de Raad van Mededinging waardoor Vanhaerents nu officieel tot de Artes Group behoort.
 
De overname is een strategische beslissing die voortvloeit uit een gemeenschappelijke visie op de toekomst. Door de krachten te bundelen, profiteren beide ondernemingen van elkaars expertise en sterktes.
 
Vanhaerents nv werd bijgevolg opgesplitst in 2 verschillende onderdelen:
• Vanhaerents nv: de aannemer
• Vanhaerents Development nv: de ontwikkelaar

De aannemersafdeling  Vanhaerents  zal onder begeleiding van Joost Vanhaerents volledig bij Artes Group aangesloten worden bij een van de vier aannemingsbedrijven: Artes Depret, Artes Roegiers, Artes TWT en Artes Woudenberg.
 
De projectontwikkelingsafdeling Vanhaerents Development zal verder gezet worden onder leiding van Lode Waes, die bovendien mee participeert in het kapitaal. Vanhaerents Development nv zet de uitgesproken visie en het logo van Vanhaerents verder en profileert zich voortaan als de ontwikkelaar van de Artes Group.

2014 - Verhuis naar Gent

Vanhaerents Development breidt verder uit en verruimt ook haar werkgebied in Vlaanderen & Brussel. Sinds onze toetreding tot de Artes Group vervoegden heel wat nieuwe collega’s het team. 
Om onszelf de nodige creatieve ruimte te geven, verhuisden we in juni 2014 naar Gent. Onze nieuwe hoofdzetel is gelegen in Sint-Denijs-Westrem. Centraal in Vlaanderen, dichter bij onze diverse projecten en vlot bereikbaar via de autosnelweg en het openbaar vervoer. 
 

Hebt u dit al gezien?

 • Werken oude Brouwerijsite Kortemark gestart

  20.11.2017 -

  Nu alle vergunningen verleend werden, zijn de werken van start gegaan aan de oude Brouwerijsite in ...

 • Vanhaerents zet in op Brugse woningmarkt

  16.11.2017 -

  Niet één, maar wel twee nieuwe Brugse woonprojecten op één week tijd. Vanhaerents zet de komende jaren ...

 • Laatste monument Militair Hospitaal Antwerpen te koop

  09.11.2017 -

  Het laatste van de vijf geklasseerde monumenten op ’t Groen Kwartier staat te koop. Het is de bedoeling ...

 • Voorstelling masterplan Normaalschool Lier aan de buurt.

  30.10.2017 -

  Zaterdag 21 oktober werd in aanwezigheid van burgemeester Frank Bogaert en schepen Walter Grootaers het ...