Tweede verblijf in binnen- of buitenland?
Veel mensen dromen van een tweede verblijf. Nu de economie zich aan het herstellen is, neemt de interesse in een tweede verblijf alleen maar toe. Beurzen zoals ‘2nd home’ worden druk bezocht door Belgen die zich willen informeren over wat er allemaal bij komt kijken als ze een tweede verblijf kopen en wat het aanbod in tweede verblijven is. Ook bij Vanhaerents.be vindt u interessante woonprojecten, zowel in ons eigen land als in Frankrijk, die een rendabele investering kunnen zijn.
Waarom investeren in een tweede verblijfplaats?
Wanneer u geld opzij hebt staan, is het fijn dat u dat ‘voor u’ kan laten werken en renderen. Maar de rente op spaarboekjes of beleggingen in een staatsbon leveren u tegenwoordig nauwelijks tot geen rendement meer op. Beleggingen op de beurs vinden veel mensen (te) ingewikkeld en bieden bovendien geen zekerheid:
you win some, you lose some.
Een investering in ‘bakstenen’ is vrij waardevast en kan u de zekerheid van een financiële meerwaarde bieden. U kan kiezen voor een tweede woning, die u voor langere termijn verhuurt, of voor een vakantiewoning, waar u uw eigen vakanties kan doorbrengen of die u tijdens het toeristische seizoen voor korte termijnen verhuurt. Op die manier kan u uit uw tweede verblijf extra inkomsten genereren, naast nog eens de meerwaarde die een latere verkoop nog met zich kan meebrengen.
Uw tweede verblijf fiscaal
Naast inkomsten zijn er natuurlijk ook kosten tweede verblijf. Naast de kosten voor onderhoud, herstellingen en verzekeringen, is er ook nog de fiscus die graag meelift op uw succes.
U wordt voor uw Belgisch tweede verblijf fiscaal belast middels onroerende voorheffing. Deze aanslag wordt berekend op het geïndexeerde kadastraal inkomen. De effectieve som die u aan belastingen moet betalen, hangt af van de stad / gemeente waar uw tweede verblijf gesitueerd is. Er is enerzijds de basisheffing voor het gewest en anderzijds de provinciale en gemeentelijke opcentiemen, die op deze basisheffing geheven worden. Vervolgens heft de stad / gemeente van uw tweede verblijf ook nog eens tal van andere lokale belastingen, zoals een taks tweede verblijf, forfaitaire milieubelasting, forfaitaire huisvuilbelasting en zo verder. Hoeveel dat is, verschilt van gemeente tot gemeente.
Ook een tweede verblijf in het buitenland ontsnapt niet aan de belastingen. De meeste landen kennen net als België een jaarlijkse belasting zoals onze onroerende voorheffing. In sommige landen moet u daarbovenop ook inkomstenbelasting betalen, ookal zou u geen ‘inkomsten’ uit verhuur halen, en kan er ook nog eens sprake zijn van vermogensbelasting. Ook moet u uw tweede woning in het buitenland aangeven aan de Belgische fiscus. Afhankelijk van of België met het land waar u uw vakantiewoning hebt, zogeheten ‘dubbelbelastingverdragen’ heeft afgesloten, kunnen uw aangegeven inkomsten in België niet meer ‘dubbel’ belast worden… maar vaak betaalt u dan weer meer belastingen op uw andere inkomsten, die wel nog in België belastbaar zijn.
Informeer u goed!
Een goede tip is om u altijd grondig in te lezen en te informeren vooraleer u een tweede verblijf koopt. Heeft u interesse in één van de binnenlandse of Franse vastgoedontwikkelingen van Vanhaerents? Dan mag u ervan uitgaan dat u bij ons altijd nauwkeurig en goed wordt voorgelicht over alle voor- en nadelen in verband met een tweede verblijf kopen. Neemt u gerust contact met ons voor meer informatie of leg vrijblijvend een afspraak vast!